Kde a jak hledat platinu?

Těžba, recyklace, naleziště stříbra, platiny, palladia, rhodia, mědi, aj.
Uživatelský avatar
Hanz
Příspěvky: 17
Registrován: čtv 19. čer 2014 6:30:16

Kde a jak hledat platinu?

Nový příspěvek od Hanz »

Americký prospektor v tomto krátkém videu nám ukáže možnosti, kde hledat platinu, jak platinu poznat od ostatních kovů a další zajímavé poznatky o tomto amaterskými zlatokopy, krapet opomíjeném kovů ;)

Uživatelský avatar
Lucka
Příspěvky: 13
Registrován: pát 15. srp 2014 9:08:09

Re: Kde a jak hledat platinu?

Nový příspěvek od Lucka »

Nejsem si jistá zda-li je možné nějak úspěšně hledat platinu v malém. Moc drobných prospektorů co se tím zabývá nebude.



pyrda
Příspěvky: 30
Registrován: pát 13. čer 2014 16:56:50

Re: Kde a jak hledat platinu?

Nový příspěvek od pyrda »

Platina se v přírodě vyskytuje prakticky pouze ve formě ryzího kovu, i když téměř vždy jsou v menší míře přítomny i další platinové kovy jako rhodium, palladium nebo iridium. Její zastoupení v zemské kůře je velmi malé, odhaduje se, že její průměrný výskyt činí 0,005–0,01 ppm (mg/kg). Koncentrace v mořské vodě je natolik nízká, že ji nelze současnými analytickými metodami spolehlivě změřit.

Nejbohatší světová naleziště jsou v jižní Africe, kde se v některých hlubinných dolech v Jihoafrické republice těží až ve čtyřkilometrové hloubce. Existují zde však i naleziště, kde se hornina s jemně rozptýlenými částečkami kovu těží povrchově.

Dalšími lokalitami s výskytem platiny je Sibiř a Ural, kde se vzácně nachází platina i ve formě nugetů o váze i několik desítek gramů. Dalších několik nalezišť se nachází v Severní Americe v Kanadě i USA.
platinove-nugety.jpg
Rudy ve většině využívaných nalezišť vykazují kovnatost 5–20 g/t. Obvyklým způsobem zkoncentrování drahých kovů je flotace po jemném namletí vytěžené horniny.
Odpovědět