Články

Jak se taví zlato? „Zlaté ručičky“ nejsou žádoucí!

Zlato patří historicky k nejcennějším kovům na světě, především pro svůj krásný lesk, neobvyklou barvu a vzácnost. Používá se jako šperkařský či mincovní kov, v posledních letech však stále častěji i v medicíně nebo technice (zlaté vodiče najdete třeba v počítačích). Jak se ale vyrábí? Možná vás překvapíme, není to tak složité a máte-li vhodný materiál, můžete si zlato zpracovat i doma. Jen si dejte pozor na vlastní bezpečnost, zlaté ručičky nemusí být vždy výhodou…

Domácí tavení zlata není dnes žádný problém

Jelikož zlato taje již při teplotě 1064 °C (méně než u většiny jiných kovů), lze jej tavit i doma a není zapotřebí zvláštní vybavení. Vystačíte si s kelímkem (nejlépe grafitovým, aby odolal enormnímu žáru tekutého zlata) a laboratorními kleštěmi. Žádoucí je použití jedlé sody a boraxu. To při tavení pomáhá zbavit zlato nežádoucích příměsí, které by jinak nepříjemně ovlivnily jeho kvalitu. Pak můžete začít tavit. Nezapomeňte ale dodržet všechna bezpečnostní opatření. Ta jsou podobná jako ve slévárně nebo laboratoři. Tekuté zlato má vysokou teplotu, takže použití kožených rukavic, zástěry a ochranných brýlí (nebo lépe celoobličejového krytu) je nutností! Práci pak dělejte nejlépe v místě, kde není v okolí nic hořlavého. Pokud jde o samotný proces, máte více možností – při větší produkci doporučujeme koupit si malou elektrickou pec, která je k tavení přímo určená. Jinak můžete použít i 1200-wattovou mikrovlnnou troubu, ale u té si musíte dát pozor. Nikdy v ní už potom nepřipravujte jídlo. Popřípadě použijte hořák, to je ale nejméně doporučovaná metoda. Roztavené zlato pak stačí vzít v kelímku do kleští, nalít do formy a nechat vychladnout.

Profesionálové postupují mnohem účinněji

Ve velkých rafinériích je samozřejmě postup jiný, aby byla zajištěna maximální produkce. Zlato se nejdříve rafinuje a zbavuje příměsí. Často se to řeší za pomoci lučavky královské, jediné kyseliny, která ho rozpouští. Nečistoty se pak snadno vyredukují. Zlato se pak nechá vysrážet ve formě písku, nasype se do grafitového kelímku a vloží do indukční pece. Průchodem elektrického proudu se zahřívá na teplotu liquidu (nad bod tání) a zchlazením ve vodě se z něj vytváří zlaté granule. Ty ale nejsou konečným produktem. Snadno by s nimi podvádělo a jen velmi těžko by se certifikovaly. Mnohem žádanější jsou jiné formy, především cihly. V indukční peci se tedy zlato opět roztaví (za teploty větší než bod tání, alespoň o 100 °C, kvůli následnému tvarování) a horké se rozlévá do forem. Menší cihličky se pak vyrábí ve stolních pecích. Tím je hotovo a zlatá cihla, mimochodem v dnešní době velmi dobrá a jistá investice, je hotová. Stačí ji pouze odeslat k certifikaci.

1 Shares

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..